Ouders nemen aan dat hun kind een samensmelting is van hun talenten en op hun lijkt. Daardoor wordt vaak niet herkent wie het kind werkelijk is en welke talenten het kind heeft. Gevolg is dat dat kind een groot deel van zijn leven, het leven leidt van zijn ouders. 

Maar jij bent geen samensmelting van je ouders. Je bent een eigen individu bedoeld om een buitengewoon leven te leiden. Het kan zijn dat je geaccepteerd hebt dat je leven zo’n beetje “klaar” is, en het enige wat je kan doen is het beste maken van de kaarten die je hebt gekregen. Je bent je meestal niet bewust van de werkelijke mogelijkheden die je hebt.

Je authentieke ik  is zich daar echter wel bewust van.  Je authentieke ik wil dat jij je volledige potentieel  bereikt. Hoe verder je afwijkt van dat potentieel hoe vaker je  in situaties en omstandigheden  wordt gebracht  zodat je “gedwongen wordt” om daar aandacht aan te besteden. 

Denk bijvoorbeeld aan een burn-out. Een burn-out krijg je niet van de een op de ander dag. Voordat je daadwerkelijk in een burn-out raakt, heeft je lichaam al heel veel signalen afgegeven. Pijnlijke rug, stijve nek en last van je schouders die maar niet weg willen gaan, kunnen een eerste aanleiding zijn tot het ontwikkelen van een burn-out. 

Je voelt dat je teveel hooi op je vork hebt genomen maar je moet nog even doorzetten van jezelf. Je kunt geen nee zeggen en je hebt targets te halen. Of je loopt nog een paar gaten voor je collega’s dicht.  Nog maar even de tanden op elkaar het slecht slapen en de pijnklachten  neem je maar voor lief. Want je bent er bijna. Na dit project ga je het rustiger aan doen…..denk je. 

Toen kwam de man met de hamer. En kon je niks meer. Niet meer helder denken, je bent moe, slapen doe je niet en je lichaam doet nu heel veel pijn en voelt totaal uitgeput. 

Je bent nu zover van je eigen ik af gaan staan dat je lichaam rigoureus heeft moeten ingrijpen zodat je niet nog meer schade kunt aanrichten. In feite ben je roofbouw aan het plegen op je eigen lichaam en geest.  

Het ontwikkelen van een burn-out heeft ook altijd te maken met aard en karaktereigenschappen. Het zou te gemakkelijk zijn om alleen de werkdruk of op bepaalde omstandigheden te wijzen. 

De vier pijnpunten die ik altijd weer terug zie als ik met het lichaam aan de slag ga zijn: 

  • Over verantwoordelijkheidsgevoel: dit veroorzaakt altijd triggerpoints in de bilspieren die op hun beurt weer rugklachten veroorzaken. 
  • Overbetrokkenheid (loyaliteit): Hierdoor manifesteren zich triggerpoint in de lende spieren die ook op hun beurt bijdragen aan rugklachten 
  • Geen grens aan kunnen geven: hierdoor ontwikkel je triggers in de schouders waardoor schouderklachten en nekklachten ontstaan. 
  • Perfectionisme: 27 ballen tegelijk in de lucht willen houden. Dit veroorzaakt vaak pijn in de schouders. Schouders vertegenwoordigen  lasten en verantwoordelijkheden. 

Is daar wat aan te doen? 

Jazeker. Alles begint bij bewustwording. Doe ik de dingen die bij me passen?  Ondersteunen mijn gewoontes mij nog wel? Heb ik angsten ontwikkeld die niet van mij zijn?  Wat houd mij tegen mij volledige potentieel te halen? Hoe wordt ik de beste versie van mij zelf?

Zit jij ook met zulke vraagstukken of heb je pijn die maar blijft aanhouden neem dan contact met ons op voor een gratis strategie gesprek. 

Wij zijn er voor jou en willen je graag helpen om niet in een burn-out te raken, er snel weer uit te komen en om ervoor te zorgen dat je geen tweede burn-out ontwikkeld. 

Wil je hier meer informatie over neem dan gerust contact met ons op. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.